Acció en el marc del Dia Contra les Violències Masclistes

#CadenaFeminista22N

● Novembre Feminista, col·lectiu adreçat a Ca la Dona, convoca el 22 de novembre a les 12h, una cadena feminista a tota Catalunya en el marc del Dia Contra les Violències Masclistes. 

● La inscripció es farà a través d’un formulari web i es tindran compta totes les mesures sanitàries. 

● Els col·lectius adverteixen que durant la pandèmia s’han precaritzat encara més els serveis d’atenció telefònica contra les violències masclistes desatenent a milers de dones arreu del territori.

Novembre Feminista, col·lectiu adreçat a Ca la Dona, amb el suport d’altres col·lectius feministes, organitzaran el 22 de novembre una cadena per denunciar la justícia patriarcal i dir prou a les violències masclistes. Els col·lectius feministes, LGTBQI i ciutadania en general, estan convidats a omplir els carrers per denunciar les mancances del sistema jurídic des d’una perspectiva feminista. Enguany la pandèmia del Covid 19 ha posat en evidència les mancances dels serveis d’atenció contra les violències masclistes deixant a milers de dones en situacions vulnerables greus. Segons les organitzacions que organitzen l’acció, “la insuficiència de mesures per part de les polítiques públiques i la manca de suports socials i comunitaris” han agreujat les mesures de confinament i han posat en risc a moltes dones, així mateix aquestes violències quan han estat denunciades no han rebut una atenció adequada”. Les dades indiquen que es va produir el doble d’atenció telefònica en els mesos de confinament i que durant el post confinament es van registrar molts casos de contenció que si hi hagués un segon confinament, tenen un pronòstic negatiu. 

Segons la Macroenquesta de violències envers les dones de l’any 2019, de la Delegació del Govern contra la violència de gènere, gairebé un 60% de les dones de més de 16 anys han patit violències (físiques, psicològiques, econòmiques i sexuals -assetjaments, abusos i agressions-) pel fet de ser dones. Segons les organitzadores, “aquest embat neoliberal s’acompanya, més o menys explícitament, d’un relat que culpabilitza i responsabilitza les víctimes i supervivents, desdibuixant les veritables arrels del masclisme, el racisme, la xenofòbia i de tots aquells sistemes d’opressió que afavoreixen els privilegis d’uns quants, els de sempre, i que perpètua les desigualtats socials”. El moviment feminista explica com durant 2020 s’han reforçat els missatges misògins, racistes i LGTBI- fòbics, partits polítics que instrumentalitzen el feminisme per oportunisme polític i com s’ha intensificat la violència sobre la dona migrada.

Aquest panorama presenta un context on les desigualtats han crescut de manera exponencial no només en el marc sanitari sinó pel que fa als drets laborals, socials i civils, que col·loquen a moltes dones en situacions de risc. En aquest sentit, des del moviment feminista s’ha volgut remarcar l’existència d’una llei d’estrangeria que discrimina i precaritza més encara les persones migrades. La pandèmia ha afectat de manera desigual a aquest col·lectiu empitjorant l’acompanyament de les dones en totes les seves realitats. Des del moviment feminista també s’ha posat de manifest la necessitat urgent d’un procés de regularització de les persones migrades que es troben desemparades en un context d’emergència sanitària com aquest. A més, remarquen la violència masclista implícita a aquesta llei: precarització de les dones, assetjament sexual i violències a les llars de les treballadores internes, padró sense domicili, entre moltes altres violències. La cadena, que tindrà un recorregut per tota Barcelona i altres pobles de la comarca comptarà amb un formulari d’inscripció, representarà les demandes d’aquests col·lectius que reivindiquen intensificar la lluita contra el masclisme, el racisme i el feixisme. També remarquen la importància d’apostar per polítiques públiques que posin la vida al centre construint xarxes de suport i solidaritat per desemmascarar els discursos que transmet la cultura patriarcal i tota la seva violència estructura.

#22NCadenaFeminista 

On: Barcelona i Comarques. 

Quan: 22 de Novembre de 2020 

Hora: 12 h 

comunicacio.novembrefeminista@gmail.com