Des de Ca la Dona, els espais i grups feministes Novembre Feminista, Dones x Dones, Xarxa Feminista i les organitzacions feministes sota signants donem suport a  totes les iniciatives i accions que s’estan duent a terme als nostres carrers, barris, pobles, ciutats… com a resposta a totes les violències masclistes i aquest és el motiu d’aquest manifest: al que us podeu adherir.

Adhereix-te al manifest

Volem expressar el nostre més enèrgic rebuig davant de les violències masclistes i les seves diverses expressions que malauradament ens estan colpejant aquest estiu i alhora aportar algunes consideracions.

Volem compartir la nostra indignació per les respostes que es donen des de les institucions públiques tant a nivell estatal, com autonòmic i local. Denunciem els sistemàtics incompliments de les seves obligacions en relació a prevenció i a educació, les retallades, la insuficiència dels recursos existents, la manca de circuits d‘abordatge integral, de formació de professionals, el persistent biaix patriarcal de la justícia, la tendència de determinats grups polítics a negar les violències masclistes que fins i tot arriben al control i a la persecució de treballadores que donen atenció a dones supervivents, etc.

La situació s’agreuja encara més pel tractament irresponsable, inadequat i victimista d’aquests temes en els  mitjans de comunicació.

Les violacions, les agressions sexuals, els assassinats (feminicidis) sigui en grup o individualment, sigui a casa, al carrer, a l‘escola, a la feina, a les institucions o a grups religiosos, socials i polítics, no són fets aïllats i responen a un mandat patriarcal i basat en les relacions de poder. Els violadors, agressors i assassins són homes, independentment del seu origen, procedència, edat, classe social, nivell acadèmic o de quina sigui la seva relació amb les dones. En canvi, el rebuig social i mediàtic que generen les seves violències sí que té en compte tots aquests factors. Els homes blancs, europeus, i amb poder socioeconòmic, polític, militar o religiós gaudeixen de la impunitat que els dona la seva posició. Les arrels de la violència masclista cal buscar-les i analitzar-les des de la perspectiva del poder d’apropiació del cos de les dones per part dels homes, com a conquesta, com a poder i com a dominació.

Cal tenir en compte que les violències patriarcals afecten les dones de forma diferent en funció de múltiples factors: el racisme, l‘estatus migratori, l‘edat, situació socioeconòmica i familiar (treball assalariat, treball de la llar, treball sexual, maternitat o no), diversitat funcional física, psíquica o sensorial, orientació sexual, identitat o expressió de gènere, etc. Si neguem aquesta diversitat, fem invisibles les necessitats específiques que les diverses dones tenen davant les violències, tant pel que fa a les respostes com a les mesures que permeten prevenir-les.

Repetim que totes les dones han de veure reconeguts tots els seus drets. Exigim derogar la llei d’estrangeria de manera que totes les dones migrades tinguin garantits els seus drets com a persones, incloent-hi drets socials com el dret a la salut, al treball i a l‘habitatge, condicions bàsiques perquè les dones puguin sortir de relacions abusives i així es  garanteixi la seva seguretat  jurídica i protecció quan denunciïn violències masclistes.

Exigim la responsabilitat política que posi l’accent en la prevenció. A vegades les violències masclistes i el rebuig social que generen són utilitzades per a enfortir discursos i polítiques merament policials i punitives. Aquestes mesures no serveixen si no es complementen amb accions per una educació afectiva i sexual que posi el focus en canviar el model de masculinitat imperant, que inclogui, sense estereotips, les diversitats sexuals i les diferents identitats i expressions de gènere. Cal formar els nens i les nenes contra les masculinitats violentes, possessives i dominants. Cal excloure els tòpics de l’amor tòxic-romàntic i cal fer possible el desenvolupament de tot el nostre potencial personal.

Demanem que la prevenció de les violències masclistes inclogui sempre un protocol dirigit als homes: com s’han de comportar i com han d’expressar les seves relacions basades en el reconeixement personal, en l’empatia, en l’afectivitat, en el control de les emocions i de la seva expressió.
En la prevenció de les violències masclistes, els mitjans de comunicació hi tenen una important responsabilitat social que obliden quan presenten la informació sobre aquestes violències de manera esbiaixada i insuficient, des de la morbositat, el sensacionalisme i sense aprofundir en les seves arrels ni en la forma d’abordar-les. Denunciem que sovint els mitjans estigmatitzen determinats agressors i dones agredides pel seu origen o procedència, mentre que han minimitzat o invisibilitzat les violències sexuals exercides durant anys en el si d’institucions com ara  l’església catòlica.

No callarem i continuarem denunciant i expressant el nostre rebuig a les decisions judicials que revictimitzen i neguen sistemàticament la gravetat de les violències masclistes contra les dones, lesbianes i trans. Cridem ben fort que la justícia és patriarcal fins a aconseguir canviar-la.

Els moviments feministes, amb les seves diversitats i diferències, des de fa anys, no sense grans dificultats, estem treballant perquè  es visibilitzi aquesta  violència estructural. No només ens hem manifestat als carrers, sinó que també sempre ens hem esforçat a presentar propostes feministes per al seu abordatge integral, a donar respostes, a crear nous espais de suport i informació, etc.

Manifestem el nostre rebuig a les recomanacions d’“una política de la por” vers les dones i la seva seguretat, com si es tractés d’un estat d’emergència. Creiem que no en podem parlar pel que fa a les violències  masclistes. Estem  en un moment d’autodefensa i alerta feminista davant d’aquestes violències. Les multitudinàries manifestacions dels últims 25N o 8M, o la capacitat de resposta al carrer sempre que hi ha una situació de violència masclista, dona la mesura del grau d’apoderament de les dones i del seu exercici de les llibertats.

Ens manifestem a favor de l’autodefensa feminista per a contrarestar el missatge de la por que ens volen inocular en els nostres cossos, perquè ens voldrien, una altra vegada, submises i tancades en l’àmbit  privat.

Hem decidit que mai més no ens sentirem culpables ni avergonyides per la violència rebuda. Som moltes soscavant, denunciant i lluitant per a canviar  aquest ordre patriarcal, capitalista, racista i colonial.

Ens mantindrem sempre juntes amb les amigues, germanes, mares, filles, amants i veïnes, amb les companyes de classe, de feina, amb les companyes de vagó al tren, amb el col·lectiu de dones del poble o del barri.

Preparem-nos des d’ara per un 25N amb una resposta, contundent, forta i multitudinària

Juntes i valentes, fem una xarxa sòlida de sororitat global! Volem caminar segures de dia i de nit!
Totes juntes som i serem més fortes!

La nostra seguretat és l’autodefensa feminista!

La nostra complicitat és la nostra seguretat!

Adhereix-te al manifest

Setembre 2019

Descarrega el manifest

Adhesions

Col·lectius

1. Ca la Dona
2. Novembre Feminisa
3. Xarxa Feminista
4. Dones x Dones
5. Paicam Maresme
6. Xarxa de Migracìó, Gènere i Desenvolupament
7. Xarxa de dones per la salut
8. Dones salut i qualitat de vida del CAPS
9. Dones amb Iniciativa
10. Dones en Comú Podem Santa Coloma de Gramenet
11. TempsDeDones
12. Feminismes Entrepobles-Barcelona
13. Moolaadé col.lectiva feminista de classe
14. Caravana Obrim Fronteres
15. Espai feminista Sant Antoni
16. FemArt
17. Fundació Aroa
18. Associació Colomenca de Dones Àrtemis
19. Tamaia viure sense violència
20. IAC -Intersindical Alternativa de Catalunya
21. La Negreta Feminista
22. Grup de dones can cuias
23. CCOO de Catalunya
24. Associació Hèlia
25. Fundació Àmbit Prevenció
26. Dones Juristes
27. Femigrantes (Marea granate)
28. Dona Cançó
29. Asociación Mujeres Migrantes Diversas
30. Associació Som del Barri
31. Projecte Vaca
32. CGT CCMA
33. Feministes x la independencia FxI
34. Sant Feliu Feminista
35. Plataforma Unitària Contra les violèncias de Gènere
36. Marxa Mundial de Dones
37. Anticapitalistes
38. Dones amb Iniciativa Santa Perpètua de Mogoda
39. Fundació l’Alternativa
40. Federació dones Badalona
41. Dones Visuals
42. CGT Catalunya
43. Associació contra la violència El Papiol
44. Teixit de dones Mataró
45. Bloc Violeta. Badalona
46. Vicesecretaria General de les Dones d’Esquerra Republicana
47. Dones Llibertàries de CGT
48. Espai Feminista de Sants
49. Xarxa Dona Premià
50. ERC Sentmenat
51. Dones ERC Santa Perpètua de Mogoda
52. Casal de la dona de Terrassa
53. L’Espona Col·lectiu Feminista
54. Associació de Veines i Veins de l’Esquerra de l’Eixample
55. SI DONA, Servei Integral a la Dona
56. Sindicat d’Administració Pública de Barcelona de la CGT
57. Grup de Dones Justa Goicoetxea (l’Hospitalet)
58. ERC – L’Hospitalet
59. Donaveu Associació Feminista de Tona
60. UGT Catalunya
61. AECornella-CUP
62. CooperAcció
63. Esplugues en Comú Podem
64. Dones Clara Campoamor Gavà
65. SUDS
66. ERC secció de la d(Pallejà)
67. ERC Dones Barcelona
68. Calella en Comú-ECG
69. Col·lectiu Punt 6
70. Drac Màgic
71. Accions fem – feminisme en acció
72. Fundació Paco Puerto
73. Calella Jove 2020
74. Jóvenes Pensionistas Catalunya
75. Dones d’ERC Molins de Rei
76. Associació Som Dones
77. Dones Periodistes
78. Observatori Cultural de Gènere
79. Debat Feminista Intergeneracional
80. Ona de Sants
81. Ona Cultural
82. La Bonne, Centre de Cultura De Dones Francesca Bonnemaison
83. UGT Baix Llobregat
84. ERC Cerdanyola del Vallès
85. Platoniq Sistema Cultural
86. Fundación Goteo
87. Seccion sindical UGT Ayuntamiento de Viladecans
88. Associació de dones L’Aurora
89. Coordinadora d’Entitats del Poble Sec
90. Candela, cooperativa d’acció comunitària i feminista
91. Creación Positiva
92. Cúrcuma SCCL
93. UGT Terres de Lleida
94. Xarxa Europea de Dones Periodistes
95. Pla d’Acció Comunitària Can Peguera
96. Espai Feminista de Sants
97. 9 Barris Acull
98. Assemblea Feminista La Guilla
99. UGT OSONA
100. Ateneu popular 9 barris
101. SI DONA, Servei Integral a la Dona
102. Acció contra la Violència Domèstica

Particulars

1. Montserrat Reyes Diaz
2. Andrea Graziano
3. Sara Cuentas Ramírez
4. Immaculada Vidal Roig
5. Montserrat Cervera Rodon
6. Antonia Rayó Bauzà
7. Maria dolores alarcon villora
8. Tònia Latorre Domingo
9. Risa Barber
10. Rosa Maria Berrio Hernandez
11. Yolanda Cruz Vizcaíno
12. Núria Romero i Camp
13. Núria Moncada i Pañella
14. Roser Pineda Casademont
15. María Rosa Dalurzo
16. Anna Gabarró Haro
17. Cristina Bigordà
18. Clara Isabel Organvidez Sanchez
19. Sabine Requena Zielfleisch
20. Joan Fabregas Reverte
21. Noemí Quin Magdaleno
22. Costi Rubio Garcia
23. Remei plaza lozano
24. Eli Manzano Jurado
25. Loli Gómez
26. Marga Dordella Cirera
27. Neus Moreno Saenz
28. Montserrat Benito Soriano
29. Francisca Artigas Moliner
30. Juan Carlos Fernández
31. Rosa Maria Fonoll
32. Sira Ruiz Nogales
33. Mercè Vilalta Martinez
34. Rosa González Graell
35. Teresa Sanz Coll
36. Basi García Malagon
37. Laura Munt
38. Isabel Crehuet Wennberg
39. Sonya Torres Planells
40. Montserrat Sellés Caubó
41. Lorena Enciso Fernández
42. Maria Comellas Doñate
43. Judith Milligan
44. Roser Cirici Amell
45. Montserrat Martín i Roig
46. Ade boyle
47. Alba Garcia Sanchez
48. Alba Lopez Rodriguez
49. Cornelia Rodríguez
50. Amada Santos
51. Maria Trives Desola
52. Imma Balaguere Llorens
53. Julia Laguna Mancebo
54. Magda Belchi Lafuente
55. Encarna Laza Izquierdo
56. Marina González Moro
57. Yolanda Olmos
58. Mercè Espelleta
59. Miriam Porté
60. M.Mercè Angrill Perles
61. Carla Subirana Jiménez
62. Carme Puche Moré
63. Olga Muñoz Blasco
64. Isabel Moga Sampere
65. Montse Majench
66. Elisabet Dubé Ferré
67. Leonor Miró García
68. Rosalia Molina Puyalon
69. María Ibáñez Mateos
70. Laia Franich Roure
71. Arantxa Martínez Franco
72. Elia Martínez-Cava Carrasco
73. Maria Comellas Doñate
74. Pilar Martín Bonaga
75. Vicky Moreno
76. Neus Roca cortés
77. Lea Cornellana i Canyelles
78. Claudia López
79. Dolo Pulido
80. Alba Lou Guillén
81. Mònica Penas Piñeiro
82. Rosa Barber Patron
83. Àfrica Garcia
84. Núria Torné Balagué
85. Mª Carme Carrion
86. Cocó Vilarasau Farré
87. Adelina Escandell Grases
88. Glòria Roig Giménez
89. Alicia Valencia Cerdà
90. Yasmina Sanchez Oussedik
91. Anna Simó Esteva
92. Carmen Juares Palma
93. Alba García Gras
94. Llum Torrens Garcia
95. Adriana Sabaté Muriel
96. Paulina valiente Villar
97. Rosa Bofill Benet
98. Cecilia Carrillo Navarrete
99. Claudia Calvo Dufort
100. Maite Cantos Santamaria
101. Sònia Farré Fidalgo
102. Celia Garcia Muñoz
103. Sandra Vilaseca i José
104. Estela Fernández Moràn
105. Carmen Ortega Montoya
106. Josepa Pueyo Calafí
107. Monika Tena
108. María Ángeles Seco Canata
109. MAaria Carmen Moreno Castillo
110. Irene Nogué Algueró
111. Esmeralda Vilanova
112. Montserrat Sedó Montoya
113. Laia Buira Capdevila
114. Mireia Mata i Solsona
115. Sílvia Soler Fernández
116. Maria Dolores Morales Molina
117. Lluisa Carmona Martinez
118. Carme Álvarez
119. Merce Maduell Cavalle
120. Irene Ferrero Solá
121. Montserrat Mas Mauri
122. Nuria Lopez Rodriguez
123. Neus Sanchis i Montiel
124. Tomás Lou
125. Dolors Morilla Hidalgo
126. Lluís Filella Carballo
127. Paquita Priego Luque
128. Eulàlia Marcos Fuste
129. Roser Piñol Bastidas
130. Estel Alcañiz Montiu
131. Carmen González
132. Sara Gutiérrez Gata
133. Llum Pellicer Francés
134. Àngels Tomás Gonzalo
135. Miriam Rius Bigas
136. Pepi Martínez Carmona
137. Rosa M. Armario Grau
138. Rosa Mery Kugler Riveros
139. Ana Ibars plazas
140. Muntsa O.V
141. Mercè Otero Vidal
142. Merche Alvira Latorre
143. Beatriu Masia Masia
144. Anna Coll Zabala
145. Eva M Gajardo Rodriguez
146. Severo Insausti Enriquez
147. Mica Blázquez Puerto
148. Sílvia Casola Salvatella
149. Lola Castro Leiva
150. Jordi Bertran Tortosa
151. Jordi Ramos
152. Pilar Quintana Laguna
153. Chari Ronda
154. Eulàlia Mundó Elias
155. Mercedes Sanz Alarcón
156. Ana Montoro Romero
157. Nandi Moya i Arenas
158. Laia Moya
159. Montse Melero Quiles
160. Marta Nieto
161. Bàrbara Ramajo Garcia
162. Anna Surroca Carrera
163. Esther Argelich i Martínez
164. Sara Cabrera Corbacho
165. Assun Franquesa Segura
166. Sole Vera Cambiasso
167. Carmen García
168. Esther Reales Irastorza
169. Júlia Fernàndez Rodríguez
170. Rosario Echarri Martínez
171. Maribel Nogué i Felip
172. Josefa Calbet Monserrat
173. Rosa Ortiz Monera
174. Inés Massot
175. Rosa Maria Sierra Benedi
176. Núria Alcaraz Coca
177. Maria Barcons Campmajó
178. Ana Belén Rosa Lanchazo
179. Teresa Carreras
180. Francesca Peiró Martínez
181. Fina Llorca
182. Eulàlia Marcos Fuste
183. Alberto Javier Fernandez Lopez
184. Anna Gimenez Gonzalez
185. Patsilí Toledo
186. Isabel Figueras Albert
187. Marta Amor Segura
188. Empar Riera Jorge
189. Mercè Mateo López
190. Gloria Luis Peralvo
191. Núria Fernàndez Mira
192. Pol Pallàs Secall
193. Nuri Esteve
194. Marina Solé Català
195. Glòria Albacete López
196. Carmen Torrano López
197. Josep Ramon Fernandez Mira
198. Mercè Gracia
199. Eduardo L. Mariño Hernández
200. Encarna Flores cabezas
201. Jordi Comalada Monmany
202. Rosa Miró Rodríguez
203. Maria Malavia
204. Joan Miquel Capell
205. Mireia Frigola Darder
206. Montserrat Giner Garcia
207. María Marhuenda
208. Noemi Font Santamaria
209. Yolanda Sancho Alfonso
210. Anna Ferri i Sagarra
211. Anna Forés Estruga
212. Rosa Maria Aznar Garcia
213. Apen Ruiz
214. Núria Torrades i Carbó
215. Atzara Bellatrix Noguera Baldomà
216. Rosa M Coso Lopez
217. Juan José Compairé García
218. Maria Balsells Tarragón
219. Mª Àngels Cabré
220. Lola G. Luna
221. Laura Esther Clemente Vives
222. Conxa Llinàs Carmona
223. Koutayel Boiro Balde
224. Laura Valls Renau
225. Imma Prats Lladó
226. Loida Serrano Murt
227. Koutayel Boiro Balde
228. Erika Alonso Brahuet
229. Helena Robert i Campos
230. Txell Trias Borin
231. Joana Garcia Grenzner
232. Mercè Redón Zorita
233. M Elisa Vidal Suarez
234. Marta Marín Cerezo
235. Su Jurado Sánchez
236. Àngels Pons Andrés
237. Anna Domínguez Serrano
238. Montserrat Abolafia Ruedas
239. Lola Badenes
240. Lorena Benito Martín
241. Carme Puig
242. Gemma Parera
243. Miriam Olivella i Galofré
244. Ascension Rodriguez Almeida
245. Cristina Garcia Aparicio
246. Llum Torrens Garcia
247. Silvia Sánchez Garrido
248. Victoria Corbacho Arana
249. Albert Turon
250. Susana G. Noguero
251. Maria Barba Ferrer
252. Susana López Bernal
253. Isabel Flores Gimez
254. Paula Arce Becerra
255. Maite Martín
256. Laia Sanz Bastons
257. Lola Badenes
258. Ramon Moreno Giménez
259. Meritxell Muñoz Arias
260. Laura Isabel Gómez García
261. Pilar Hermosilla Campodarve
262. Arantxa Luque Cortés
263. Jordina Solé
264. Anna Cantalapiedra Lezana
265. Susanna Paradela Balaguer
266. Elisabet Antiñolo Perea
267. Marta Guijarro Valles